Czy można jeść mięso, na którym są plamy?
Mięso należy do produktów, które są narażone na szybkie psucie. Dlatego też ważnym elementem obchodzenia się z nim jest dbanie o odpowiednie warunki jego przechowywania. Specjaliści od żywienia zalecają, aby już na etapie kupowania mięsa zwracać uwagę na jego wygląd czy zapach. W przypadku mrożonych produktów nie jest to wcale łatwe. Jednak najczęstszym zjawiskiem, które wzbudza w wielu osobach niepokój, są plamy w jasnym kolorze, które są czasami widoczne na powierzchni mrożonego mięsa. Czy można je jeść?
Plamy na mięsie. Czy można się po nim rozchorować?
Plamy na mięsie pojawiają się zazwyczaj po jego wyciągnięciu z zamrażalnika i zbyt długim przechowywaniu w wyższej temperaturze. Mogą się one kojarzyć z pleśnią i sugerować, że produkt jest zepsuty i można się nim zatruć. Jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Plamy są tzw. oparzeliną mrozową, która pomimo odstraszającego wyglądu nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Pojawia się ona wskutek nagłej utraty wilgoci obecnej w procesie zamrażania. Wówczas mięso wysycha, a jego powierzchnię zaczynają pokrywać plamy w białym lub szarym kolorze.
Plamy na mrożonym mięsie wprawdzie nie zagrażają naszemu zdrowiu, ale mogą wpływać na zmianę jego smaku i konsystencji. Można jednak tego uniknąć w bardzo prosty sposób. Wystarczy nie przechowywać zbyt długo mięsa poza warunkami chłodniczymi. Najlepiej, kiedy przygotowujemy posiłek, wyciągnąć je jak najpóźniej z zamrażalnika.
Polecany artykuł:
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]