Jak sprawdzić jakość mięsa w paczkach?
Mięso sprzedawane w paczkach można znaleźć w lodówkach większości sklepów. Najczęściej jest ono pakowane próżniowo, co sprawie, że wytrzymuje znacznie dłużej niż standardowe. Wśród produktów w opakowaniach możemy znaleźć przede wszystkim takie rodzaje mięsa, jak: schab w plastrach, pierś z kurczaka, polędwica z indyka, wołowinę czy mieloną wieprzowinę z szynki. Zapakowane w ten sposób produkty posiadają datę ważności, która czasami jest wyjątkowo długa. O ile długotrwałość jest niewątpliwie zaletą, to minusem jest bram możliwości sprawdzenia, czy sprzedawane mięso ma wysoką jakość. Jednak jest pewien prosty sposób, dzięki któremu możemy się o tym przekonać.
Polecany artykuł:
Jak rozpoznać jakość pakowanego mięsa? Jest na to posty sposób!
W przypadku mięsa w paczkach, jak czytamy w serwisie Kobieta.wp.pl, istnieje ryzyko, że producenci próbują nas oszukać, gdyż przez przezroczyste opakowanie nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy wszystkie znajdujące się w środku kawałki wyglądają na wysokojakościowe. Podczas pakowania na górze kładzione są ładniejsze kawałki, które są widoczne dla klientów podchodzących do lodówek. Natomiast kawałki mniej apetyczne, często pokryte tłuszczem, są układane pod spodem.
Prostą metodą pozwalającą sprawdzić, czy producent nie próbuje nas oszukać jest potrząśnięcie opakowaniem. Wówczas poukładane w nim kawałki surowego mięsa powinny się odsłonić. Dzięki temu zobaczymy, czy te znajdujące się pod spodem nie mają oznak, które mogłyby świadczyć o nieświeżości mięsa. Jeśli zobaczymy coś niepokojącego, to powinniśmy odłożyć paczką i powiadomić obsługę sklepu. Przed dokonaniem zakupu warto również sprawdzić skład produktu. Szczególną uwagę należy zwrócić na obecność dodatków chemicznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]