warzywa i owoce

i

Autor: Pixabay

Porady

Te owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone. Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

W sezonie wiosenno-letnim sklepowe uginają się od owoców i warzyw. Jednak przy uprawie wielu z nich producenci zastosowali pestycydy i nawozy sztuczne. Jest jednak pewna metoda, która pozwala na sprawdzenie, w jakich owocach i warzywach jest najwięcej chemii. Wystarczy sprawdzić niewielką naklejkę. W naszym artykule podpowiadamy, które warzywa i owoce są najbardziej pryskane.

Po czym rozpoznać, że w owocach i warzywach jest niezdrowa chemia?

Jakie owoce i warzywa są najbardziej pryskane? Odpowiedź na to pytanie, nierzadko dręczące nas podczas zakupów, znajdziemy na umieszczonym na opakowaniu specjalnym kodzie PLU (Price Look-up). Producenci korzystają z niego od 1990 roku, a dzięki cyfrom, z których się składa, możemy się dowiedzieć, w których warzywach i owocach jest najwięcej chemii. Jeśli odkryjemy na nalepce czterocyfrowy kod, który zaczyna się od cyfry 3 lub 4, to będzie oznaczać, że produkcja przebiegała w sposób konwencjonalny, czyli z wykorzystaniem sporych pokładów pestycydów oraz nawozów sztucznych.

Kolejnym oznakowaniem jest pięciocyfrowy kod z cyfrą 8 na początku. Jeśli zobaczymy taki na nalepce, to będzie wskazywać, że owoce i warzywa pochodzą z upraw GMO, czyli modyfikowanych genetycznie. Zaliczają się do nich przede wszystkim owoce egzotyczne takie, jak: banany, mandarynki czy melony.

Natomiast o tym, że owoce i warzywa zostały wyhodowane bez wykorzystania pestycydów świadczy cyfra 9 na pięciocyfrowym kodzie. Taka żywność jest pochodzi z upraw naturalnych i ekologicznych.

W jakich owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów i nawozów?

W jakich warzywach i owocach jest najwięcej niezdrowej chemii? Na to pytanie odpowiada amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), która co roku sporządza listę najbardziej i najmniej zanieczyszczonych produktów. Najwięcej pestycydów i nawozów sztucznych znajduje się w: truskawkach, jarmużu, szpinaku, jabłkach, nektarynkach, winogronach, brzoskwiniach, gruszkach, wiśniach, pomidorach, ziemniakach oraz selerze naciowym.

Owoce i warzywa, w których jest najmniej niezdrowej chemii

Badania przeprowadzone przez amerykańską organizację pozarządową EWG (Environmental Working Group) wskazują, że najmniej pryskane są takie warzywa i owoce, jak: kukurydza, awokado, cebula, ananas, groszek cukrowy mrożony, papaja, szparagi, bakłażan, kalafior, brokuły, melon, grzyby, kiwi, kapusta oraz melon miodowy.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: online@grupazpr.pl

Najlepsze atrakcje w Polsce według „The Guardian”. Powinien zobaczyć je każdy zagraniczny turysta! [GALERIA]

Quiz. Polski rock zaczął się w PRL! Czy pamiętasz tamte zespoły?

Pytanie 1 z 10
Kto był wokalistą zimnofalowego zespołu Aya RL założonego w 1983 roku?
Wieczorny Express - Paweł Cwynar