Co zrobić ze skoszoną trawą czy obierkami z warzyw? Można wyrzucić, ale to powoduje większe koszty za wywóz śmieci. Lepiej kompostować. Zachęca do tego Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, które zaprasza na darmowe warsztaty. To propozycja dla tych, którzy chcą oszczędzać i żyć bardziej eko.
- Zrobienie kompostownika to nie jest prosta sprawa. Trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać, żeby później odpady się prawidłowo rozkładały, zamiast gnić. Mamy ekspertkę, która wszystko wyjaśni, odpowie na pytania i pokaże na przykładach. Każdy uczestnik otrzyma od nas rękawiczki do pracy na zajęciach. Warsztaty trwają trzy godziny i są darmowe. Wystarczy się zgłosić i przyjechać, a można skorzystać i dowiedzieć się wielu pożytecznych rzeczy – zachęca Jan Czaja ze Stowarzyszenia Grupa Od Rolnika.
Przy tej okazji organizatorzy będą zachęcać do zakładania i prowadzenia przydomowych ogródków. To powrót do bliskiego kontaktu z naturą, a jednocześnie sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, kiedy ceny szybują w górę. Eksperci podpowiedzą jakie warzywa uprawiać, które sadzić blisko, a które daleko od siebie, aby osiągać jak najlepsze plony.
Najbliższe, darmowe warsztaty z kompostowania w ogrodzie, już w sobotę (10 września), od 10:00 do 13:00 w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej w gminie Pleśna. Kolejne zaplanowano 24 września, oraz 1 i 15 października. Wystarczy zgłosić się mailowo na jedno ze spotkań.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]