Robert Wardzała

Autor: Krystian Janik

„Decyzja prezydenta jest słuszna”. Robert Wardzała komentuje oświadczenie Romana Ciepieli

2022-09-15 13:59

Robert Wardzała, przewodniczący miejskich struktur Platformy Obywatelskiej w Tarnowie, skomentował decyzję Romana Ciepieli o wycofaniu się ze złożonej w czerwcu deklaracji o ustąpieniu ze stanowiska włodarza miasta. Jego zdaniem miasto w dobie kryzysu samorządów, spowodowanego działaniami rządu, powinno być zarządzane przez dobrego gospodarza.

Przewodniczący tarnowskiej Platformy Obywatelskiej popiera decyzję prezydenta

Przypomnijmy, że przed dzisiejszą sesją Rady Miejskiej w Tarnowie, tarnowska Platforma Obywatelska opublikowała oficjalne oświadczenie, w którym podtrzymała swoje poparcie dla Romana Ciepieli jako prezydenta miasta. Robert Wardzała przypomniał w nim, że struktury miejskie nigdy nie wycofały swojego poparcia dla Romana Ciepieli, którego udzieliły mu jako kandydatowi na prezydenta, zarówno w wyborach samorządowych w 2014 roku, jak i w 2018 roku. Dlatego też decyzja prezydenta o pozostaniu na stanowisku ucieszyła przewodniczącego miejskich struktur Platformy Obywatelskiej.

– Pamiętajmy, że to mieszkańcy wybierają prezydenta, a nie radni. Nie wyobrażam sobie, żeby w tak trudnych czasach miastem mógł zarządzać komisarz nadany przez władze centralne. Doskonale widzimy, jak rząd nie potrafi poradzić sobie z podstawowymi problemami państwa, które narastają z dnia na dzień. W związku z tym decyzja prezydenta Romana Ciepieli jest jak najbardziej słuszna. Widać, że jest ona poparta wieloma głosami z różnych środowisk, również przez Platformę Obywatelską. Argumentów jest bardzo dużo, wystarczy przejechać przez miasto i zobaczyć, jak wiele się zmieniło i ile udało się zrobić w tych trudnych czasach. Rząd wymusił na samorządach dużo większe obciążenia niż do tej pory i muszą one się z nimi zmagać. Postawa prezydenta, który chce brać na siebie odpowiedzialność za miasto, jest dla mnie zupełnie zrozumiała – komentuje Robert Wardzała.

Robert Wardzała podkreślił również, że współpraca pomiędzy prezydentem i radnymi powinna być oparta na wzajemnym zaufaniu, a nie nastawiona na realizowanie osobistych interesów.

– W tej chwili miasto potrzebuje spokoju, stabilności i współpracy. Wydaje mi się, że część radnych zaczęła się skupiać na czymś zupełnie innym niż problemy miasta i jego mieszkańców. Samorząd jest po to, żeby pracować na rzecz mieszkańców. To powinno być najważniejsze, a nie dyskusja, czy ktoś ma ochotę kuchennymi drzwiami wejść na fotel prezydenta, wykorzystując do tego władze centralne. Nie tędy droga, nie tak się wybiera gospodarza miasta – zauważa przewodniczący tarnowskiej Platformy Obywatelskiej.

Roman Ciepiela, który z Platformą Obywatelską związał się w 2006 roku, rządzi Tarnowem od 2014 roku. Prezydentem był również latach 1994-1998. Natomiast pod koniec 2019 roku zawiesił swoją działalność partyjną.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: online@grupazpr.pl

QUIZ - "Zielona” misja ratowania Ziemi

Pytanie 1 z 7
Ponad 70% naszej planety zajmuje woda. Jednak ile z tego nadaje się do picia?
Bytom. Małpy żyją tu w straszliwych warunkach