Miłość do cukiernictwa wyniosła z domu. Weronika Miłek, uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie przyznaje, że przygotowywanie ciast i ciasteczek, mieszanie smaków, na pozór nie pasujących do siebie, próbowanie przepisów i wymyślanie własnych cukierniczych kompozycji, to jej ogromna pasja. Tak spędza większość wolnego czasu, osładzając tym samym życie rodzinie i znajomym. Udział w konkursie SkillsPoland 2024 w Poznaniu uważa za ciekawe wyzwanie.
- Musieliśmy w określonym czasie trzech godzin wykonać konkursowe zadania z zakresu przygotowania wyrobu z ciasta ptysiowego (15 sztuk po 50-60 g), deseru talerzowego (6 sztuk po 150-180 g) i dekoracji cukierniczej. Całość komplikował fakt, że receptury cukiernicze należało opracować na podstawie surowców podanych przez organizatorów konkursu. W przyrządzaniu liczyły się nie tylko smak i wygląd, ale także precyzja, ponieważ sędziowie drobiazgowo ważyli każdą słodkość – relacjonuje Weronika Miłek.
Teraz przed tarnowianką przygotowania, udział w warsztatach i start w krajowym finale konkursu w Warszawie. Tam Weronika powalczy o przepustkę do udziału w europejskim finale konkursu Skills Poland, który we wrześniu przyszłego roku odbędzie się w Danii. Przyznaje, że wybór kierunku technik technologii żywienia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie to był strzał w dziesiątkę, bo może tu realizować swoją pasję. Sukces Weroniki to także duży sukces szkoły, która w kierunku technik technologii żywienia kształci dopiero od pięciu lat. Jak przyznaje dyrektor placówki, na początku nie było łatwo.
Polecany artykuł:
- Kiedy zaczynaliśmy zainteresowanie młodych ludzi wcale nie było duże. Teraz to się zmieniło, mamy wielu uczniów, którzy chcą się uczyć tego zawodu. Cukiernictwo jest atrakcyjne, chociażby przez fakt, że to bardzo kreatywna dziedzina gastronomii. Dawniej znaliśmy szarlotkę i makowiec babci. Dziś, kiedy się patrzy na dopieszczanie tych ciastek, monoporcji, mieszanie smaków, które wydają się wybuchowe a są niezwykle smaczne, to widać, jak twórcza jest to dziedzina – przyznaje Robert Kozioł, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie.
Dodajmy, że w zmaganiach konkursowych w Poznaniu brało udział dwunastu najlepszych młodych adeptów sztuki cukierniczej z całej Polski. Wśród nich znalazły się Weronika Miłek i Julia Michałek – uczennice ZSEO w Tarnowie. Pięcioosobowe jury, które stanowili eksperci w dziedzinie cukiernictwa, doceniło obie uczestniczki. Weronika i Julia zebrały sporo pochwał za efekty swojej pracy, a także podejście i profesjonale przygotowanie do konkursu. Do udziału w rywalizacji przygotowywały się pod okiem nauczycielki - Marii Jałowiec.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: online@grupazpr.pl