Jaka powinna być idealna pizza?
Tego mogli się dowiedzieć uczestnicy warsztatów kuchni włoskiej, które poprowadził Marcin Kozicki, kulinarny influencer, bloger, którego znajdziecie na Instagramie pod nazwą @co_dzis_zjemy. Była okazja żeby nauczyć się rozkręcanie ciasta bez wałka, tylko za pomocą rąk i prawidłowego nakładanie składników. Nie mogło się obyć bez wypieku pizzy i jej serwowania. Na koniec okazało się, że pizzę można nie tylko jeść, ale także nią podrzucać. Warsztaty się odbyły dzięki pizzerii Biały Piec.
- Pokazywaliśmy tu dzisiaj przygotowanie tak zwanej pizzy klasycznej. Wypiekamy ją w temperaturze 360 do 380 stopni Celsjusza przez około dwie minuty. Ciasto było przygotowane metodą zimnej fermentacji czyli mała ilość drożdży, długi okres wyrastania ciasta. Dzięki temu ciasto po wypieku jest lekkostrawne i nie ma efektu ciężkiego brzucha po zjedzeniu takiej pizzy - powiedział Radiu ESKA Marcin Kozicki, kulinarny influencer, znany także na Instagramie pod nazwą @co_dzis_zjemy.
Polecany artykuł:
Odrobina drożdży, dobra mąka, zimna woda, trochę soli i oliwy. To wszystko co potrzeba do przygotowania pysznej, włoskiej pizzy. Mogli się o tym przekonać uczestnicy warsztatów kuchni włoskiej pod nazwą "Tajniki idealnej pizzy".
- Pyszna wyszła, chociaż trochę pikantna, ale bardzo mi smakuje. Najtrudniej było wygnieść to ciasto tak żeby uzyskać ładne koło. Bo nakładanie produktów to już zależy od naszej inwencji - mówili uczestnicy. Takie warsztaty to świetna sprawa. Można się spotkać ze znajomymi i czegoś ciekawego nauczyć. Wszystkie pizze są dobre, ale w Polsce lubicie dodawać keczup. We Włoszech, gdyby ktoś poprosił o keczup do pizzy został by wyproszony z pizzerii - dodaje włoski uczestnik warsztatów.
Kolejne wydarzenia w ramach Festiwalu Kuchni i Kultur Świata, który po raz pierwszy odbywa się w Tarnowie już w czwartek, 16 września. Organizatorzy zabiorą Was na Zieloną Wyspę i zapoznają z kulturą i kuchnią irlandzką. Od godziny 16:00 na tarnowskim Rynku najmłodsi poznają historię Świętego Patryka i Leprikona oraz wezmą udział w zabawach tworząc własnego skrzata. Zajęcia będą prowadzone przez Fundację Pracownia Kreatywna. O 18:00 rozpocznie się livecooking. Pokaz przybliży jedno z ulubionych dań Irlandczyków – stew, czyli gulasz na piwie.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!