W sklepach pojawiły się karpie

i

Autor: Łukasz Grygiel Kupując żywego karpia sprzedawca może pokazać nam świadectwo pochodzenia ryby

W sklepach pojawiły się karpie. Czym się kierować kupując żywą rybę?

2020-12-10 11:45

Na dwa tygodnie przed świętami sklepy kuszą klientów promocyjnymi cenami. Specjaliści ostrzegają, by kupować tylko te ryby, które żywo reagują na dotyk. Na ich kondycję wpływa temperatura oraz natlenienie wody w sklepowym basenie.

Organizacje broniące praw zwierząt, także i w tym roku apelują, by nie transportować żywych ryb do domów. To skraca ich cierpienie. Jeśli wybieramy się na zakupy, warto pamiętać o kilku zasadach.

- Przede wszystkim wybierajmy rybę nieśniętą, która pływa w sposób prawidłowy, spionizowany. Ryba nie może mieć narośli, otarć czy obić, które mogłyby wskazywać, że ma jakieś zranienia. To automatycznie obniża jej jakość – radzi Damian Kosierb z Gospodarstwa Rybackiego w Wierzchosławicach pod Tarnowem.

POSŁUCHAJ. O WYBORZE ODPOWIEDNIEJ RYBY MÓWI DAMIAN KOSIERB

Nie od dziś wiadomo, że wielkość karpia również wpływa na jego smak. Najchętniej kupowane są ryby o masie od 1 do 2 kg.

- Osobiście polecam karpia o średniej wielkości  1,5 kilograma. On jest w takim samym wieku, co reszta. Wększy nie oznacza, że jest starszy. Relatywnie łatwiej z takiej ryby wyciąć jakieś filety. Większe są też ości, więc łatwiej jest też taką rybę spożywać – dodaje Damian Kosierb.

Kupując żywego karpia sprzedawca ma obowiązek pokazać nam świadectwo pochodzenia ryby.

Most w Ostrowie zdemontowany!
Sonda
Która z piosenek jest najlepsza?