Targ Wielkanocny w Tarnowie. Kiedy się odbędzie?
W niedzielę, 26 marca 2023 roku, w godzinach od 9:00 do 15:00, w Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ulicy Giełdowej 15 w Tarnowie odbędzie się wielkanocna edycja Targu Regionalnego. Swój udział w wydarzeniu potwierdziło do tej pory blisko 50 wystawców. Na Targu Wielkanocnym pojawią się producenci najlepszych lokalnych chlebów, serów, wędlin, wypieków, soków, olejów i przetworów, kiszonek, owoców, warzyw ale również stoiska z ozdobami świątecznymi.
Targ Wielkanocny w Tarnowie – atrakcje
- Pokaz pieczenia sękacza przygotowany przez Panie ze Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga. Panie przybędą aż z regionu Warmii i Mazur z miejscowości Żytkiejmy, aby zaprezentować wypiek sękacza sposobem tradycyjnym, na naturalnym ogniu z drewna liściastego. Dzięki zachowaniu tradycyjnej receptury i produktom pochodzącym w większości z własnego gospodarstwa (masło, śmietana, jajka), sękacz jest wyjątkowym przysmakiem. Oczywiście sękacza będziemy mogli spróbować i zakupić;
- Degustacja tradycyjnego żurku przygotowana przez zaprzyjaźnione Koło Gospodyń Wiejskich Joniny;
- Możliwość zakupu „trzęsionki” – tradycyjnego małopolskiego żurku na serwatce z chrzanem, jajkiem, kiełbaską i chlebem na zakwasie;
- Kosztowanie zupy „Rzodkie ziemnioki” autorstwa Pani Teresy Rygielskiej. Zupa znajduje się na liście produktów tradycyjnych i zajęła także trzecie miejsce w konkursie „Polska Wieś Smakuje”;
- Możliwość spróbowania i zakupu ukraińskich przysmaków (pielmieni, warenki, zefir, kwas chlebowy);
- Warsztaty tworzenia palm wielkanocnych prowadzone przez Stowarzyszenie KANON;
- W trakcie trwania Targu, w godzinach 9.00-12.00 każda zainteresowana osoba będzie mogła podejść do stoiska i samodzielnie wykonać plamę wielkanocną;
- Konkursy dla wystawców, dzieci oraz odwiedzających Targ Wielkanocny.
Polecany artykuł:
Targ Wielkanocny w Tarnowie – lista wystawców
- Pasieka u Hrabiego
- GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
- Maliny znad Kisieliny - Malinowa Spiżarnia
- Soki prosto z sadu - Janowice
- Jolanta Sarat - chleby wiejskie na zakwasie;
- Joanna Moroń - kiszonki, grzyby, marynaty, przetwory;
- Katrovia - kozy w sadzie
- Z Greckiego Peloponezu
- Pracownia tortów i ciast - Małgorzata Łątka
- Jan Truchan - warzywa;
- Hasiakowa Zagroda - sery kozie;
- SOSTA - musztardy, oleje tłoczone na zimno;
- Darvea - kawa, herbata;
- Leszczyński Spichlerz - przetwory, soki, kiszonki;
- Jan Diża - ekologiczne warzywa;
- Andrzej Lassak - sery, wyroby regionalne;
- Maria Chlipała - przyprawy;
- Renata Sowa Gospodarstwo Ekologiczne - warzywa, owoce, zioła;
- Agnieszka Miga - herbaty;
- Ewa Kaczówka - syropy, nalewki, maści;
- Octovnia - Żywe Octy - octy żywe, oxymel;
- Anna Wolanin - sery krowie i kozie;
- KGW Joniny;
- Baba Jagła - sery krowie;
- Fit taste by Eva Ewa Michnik - produkty fit;
- Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga - sękacze;
- Moje Badyle - rośliny, kwiaty;
- Teresa Rygielska - zupa rzodkie ziemniaki;
- Pajda Chleba - chleby na zakwasie;
- Winnica Gierowa - wina;
- Bochny Bachny - chleby;
- Anna Konarska - stroiki;
- Agnieszka Sroka - przetwory, soki, kiszonki, chleby;
- Gospodarstwo Pasieczne "Pasieka u Kiejdów" - miody;
- Fundacja Iskierka;
- Tatiana Saveskul - pielmieni, warenki, naleśniki, ciasta;
- Ukraińskie specjały - warenki, pielmieni, syrniczki, zefiry, barszcz;
- Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka - Róża, Pigwowiec, Dereń;
- Dobre bo z Dobrociesza Kinga Piwowar - smalec, owoce wędzone, oleje tłoczone na zimno;
- Agi Hobby Handmade - rękodzieło wykonane na szydełku;
- Urszula Mole - stroiki;
- Bernadetta Mole - stroiki;
- Winnica Janowice - wino;
- Pierożki Babci Władzi - pierogi;
- Halina Gruszka - chleb, prołzioki, smalczyk;
- Gospodarstwo Agroturystyczne Borówkowy Bukiet Smaków - konfitury, przetwory.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]