Rozgrzewa brzuchy, zmarznięte ręce, ale i... serca! Mowa o żurku, który będziecie mogli dostać już w niedzielę (28 stycznia), podczas 32. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Dziennikarze Radia ESKA Tarnów, we współpracy z Tarnowskim Sztabem WOŚP, Restauracją Tatrzańska, Piekarnią Strusinianka oraz strażakami-ochotnikami z Wierzchosławic, po raz kolejny zapraszają na akcję „Rozgrzej się z ESKĄ”. Pyszną zupę będzie można dostać w zamian za datki do puszek Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Polecany artykuł:
- Zakwas na żurek jest już gotowy. To tradycyjny zakwas, jaki robiły nasze mamy i babcie. Na mące żytniej, z chlebem razowym z czosnkiem, z przyprawami takimi jak liść laurowy czy ziele angielskie. To spory garnek, na tę ilość żurku już wiemy, że potrzeba 15 kilogramów kiełbasy, dużą ilość czosnku, majeranku, boczek w dużej ilości, śmietana oczywiście, woda i gotujemy – mówi szef kuchni Restauracji Tatrzańska w Tarnowie – Maciej Mozoła.
W sumie w ramach akcji „Rozgrzej się z ESKĄ” dziennikarze tarnowskiej redakcji radia rozdadzą, w zamian za datki do puszek, ponad 120 litrów pysznego żurku. To oznacza, że do wzięcia będzie około 450 porcji aromatycznej zupy. Dodatkową zachętą do wrzucania większych nominałów będą pomarańczowe gadżety Radia ESKA, które również będzie można upolować.
Polecany artykuł:
W tym roku, po przerwie spowodowanej pandemią COVID-19 i koniecznością stosowania się do bardziej restrykcyjnych wymogów sanitarnych, ponownie zupa będzie wydawana z tradycyjnej kuchni polowej, a nie w zafoliowanych porcjach. Na miejscu będą ustawione stoliki, przy których będzie można zjeść żurek. Akcja „Rozgrzej się z ESKĄ” już w niedzielę, 28 stycznia, w ramach 32. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Radiowego stoiska szukajcie na placu Sobieskiego w Tarnowie od 12:00 do 14:00, a nawet trochę dłużej, jeśli tylko wystarczy porcji.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]