Dynie

i

Autor: Justyna Świderska Dynie

Wydarzenia

II Święto Dyni w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej

2023-10-06 15:29

Królową tej imprezy będzie dynia! To jesienne, pomarańczowe warzywo wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, w ramach projektu EnoTarnowskie, już po raz drugi zaprasza na wydarzenie, podczas którego będzie można lepiej poznać dynię, jej właściwości i sposoby podania.

Lato za nami, pora na jesienne przysmaki. A takim niewątpliwie jest dynia. Co można z niej przygotować i jak ją podawać? Tego będzie można się dowiedzieć podczas drugiej edycji Święta Dyni, które odbędzie się już w najbliższy weekend. Podczas pierwszej edycji, w poprzednim roku, można było zobaczyć między innymi dynie hokkaido, piżmową, makaronową oraz patisony zielone, białe i żółte. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało poczęstunek. Można było spróbować tradycyjnej zupy dyniowej, pasty z dyni, a nawet pierogów z nadzieniem z dyni.

- Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Konsumenci chyba najwcześniej zetknęli się z dynią hokkaido, ale inne jej odmiany też zasługują na uwagę. Na naszej imprezie będziemy chcieli pokazać, jak przerobić dynię, nie zostawiając właściwie żadnych odpadków, w myśl nurtu zero waste. Dynię wydrążamy, pestki suszymy, skorupa może się przydać do jesiennej dekoracji, a z miąższu robimy jakąś potrawę. Na słono, albo na słodko, bo dynia się nadaje do różnych eksperymentów kulinarnych – mówi Jan Czaja ze Stowarzyszenia Grupa od Rolnika.

Obieraczki kapuściane, czyli jak to kiedyś z kiszoną kapustą bywało.

Inauguracyjne wydarzenie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że w tym roku organizatorzy zdecydowali, iż będzie to impreza dwudniowa. Stoiska staną w pobliżu Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej. Przy dźwiękach muzyki na żywo będzie można degustować przysmaki z dyni, a także dowiedzieć się, jak można dynię przygotować, przetworzyć i podać. Eksperci podpowiedzą, z czym łączyć dynię, aby osiągać w kuchni niezwykłe i niespotykane smaki. Organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych. Z myślą o dzieciach przygotowane będą zabawy i animacje. W programie wydarzenia są także konkursy z nagrodami. O miano największej będą walczyły zgłoszone do rywalizacji dynie. W ubiegłym roku rekordzistka ważyła 28 kilogramów.

Na dyniach się jednak nie skończy. Podobnie jak przed rokiem, goście będą mogli odwiedzać stoiska lokalnych producentów żywności. Pojawią się chleby, sery, wina, miody i lokalne rękodzieło. II Święto Dyni odbędzie się w najbliższy weekend - 7 i 8 października 2023, na terenach Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej. Start o godzinie 13:00.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: online@grupazpr.pl

QUIZ. Przysłowia o jesieni. Już pięć punktów będzie sukcesem!

Pytanie 1 z 10
Zaczynamy! Dokończ przysłowie. "Gdy zbyt długo jesień trzyma..."