Na początku lipca Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego w Tarnowie zorganizowała dla lokalnych producentów mleka warsztaty serowarskie. Właściciele rodzimych ras krów uczyli się podczas nich, jak na bazie pozyskiwanego mleka, wytwarzać sery kwasowo-podpuszczkowe, twarde oraz dojrzewające. Teraz mieszkańcy będą mieli okazję spróbować tych serów podczas lipcowej edycji Targu Regionalnego.
- Naukowcy dowodzą, że mleko rodzimych ras krów jest wyjątkowo zdrowe, bogate w składniki odżywcze. Producenci zwykle jedynie oddają to mleko do skupu, a tymczasem jego walory można dodatkowo wykorzystywać, wyrabiając z tego mleka pyszne sery. Tego właśnie uczyli się producenci na warsztatach, a teraz będą mogli zaprezentować owoce swojej pracy. Na naszym Targu Regionalnym mieszkańcy będą mogli degustować, ale także wybierać najlepszego serowara. Nagrody mamy zarówno dla producentów, jak i osób, które wezmą udział w plebiscycie – zapowiada Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
Poza serami, na Targu nie zabraknie również innych lokalnych produktów, jak chleby, miody, wina, owoce i warzywa. Zaplanowano także konkurs rysunkowy dla dzieci. Najmłodsi będą mieli za zadanie namalować krowę. Na zwycięzcę czeka bon finansowy, a dla pozostałych uczestników pluszowe krówki – przytulanki. Targ Regionalny już w niedzielę, 23 lipca, o godziny 9:00 na placu przy ulicy Giełdowej 15 w Tarnowie. Wstęp jest wolny.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]