Prołzioki z Kowalowej w gminie Ryglice atrakcją Targu Regionalnego
Głównym produktem wrześniowej odsłony Targu Regionalnego będą prołzioki – tradycyjne placki pochodzące z Kowalowej, a także wypiekane w Joninach i kilku jeszcze niedużych wioskach na terenie gminy Ryglice w powiecie tarnowskim. Historia tych wypieków sięga połowy XIX wieku. Poza tym zaplanowano również: degustację potraw z wykorzystaniem prołzioka, przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich z Jonin; występy Zespołu Ludowego Swojacy z Wierzchosławic – 4 bloki od 10:00-13:00; drugą edycję Konkursu Kulinarno-Fotograficznego – do wygrania 3 bony o wartości 500 zł; losowanie zwycięzców poprzedniej edycji Konkursu Kulinarno-Fotograficznego ok. godz. 11:00; konkurs „Czy znasz smaki Małopolski” – nagroda bon o wartości 100 zł + kosz produktów regionalnych ok. 12:00; konkurs rysunkowy dla najmłodszych – nagroda bon zakupowy o wartości 100 zł, godz. 10:00-11:00; a także strefę dla dzieci: kącik rysunkowy, malowanie twarzy, słodkości.
Spotkanie z produktem tradycyjnym podczas Targu Regionalnego zorganizowane zostanie w ramach operacji pod nazwą „Małopolska Tradycja na Widelcu” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]