Ogromny garnek żurku przygotowuje kuchnia Restauracji Tatrzańska w Tarnowie, która od lat współpracuje z Tarnowskim Sztabem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Zakwas został nastawiony tydzień wcześniej. Jest to zakwas na mące żytniej, z chlebem razowym z przyprawami, między innymi takimi, jak ziele laurowe. Teraz pora na wielkie gotowanie.
Polecany artykuł:
- To wszystko jest kwestią proporcji. Konieczna jest odpowiednia ilość składników. Wiemy, że na tę ilość żuru potrzebujemy na przykład 15 kg kiełbasy, boczek idzie tam w dużej ilości, śmietana, woda, dużo czosnku, bo czosnek jest ważny, no i gotujemy. Gotujemy dość długo, żeby to wszystko nabrało smaku. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na dwa dni, żeby przeszło smakiem, musi się przegryźć - mówi szef kuchni Restauracji Tatrzańska w Tarnowie – Maciej Mozoła.
Ten żurek ma wyjątkową moc – rozgrzewa i brzuchy, i serca. Jest bowiem przygotowywany i rozdawany w ramach finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Będzie można go dostać już w najbliższą niedzielę (30 stycznia). Dziennikarze Radia ESKA Tarnów zapraszają mieszkańców Tarnowa na plac Sobieskiego. W ramach akcji „Rozgrzej się z ESKĄ” będzie można ich tam spotkać od 12:00 do 14:00. Wystarczy wrzucić dowolny datek do wielkoorkietsrowej puszki radiowców. Najbardziej hojni darczyńcy będą mogli otrzymać także radiowe gadżety.
W związku z trwającą wciąż pandemią koronawirusa, tym razem zabraknie lubianej przez tarnowian kuchni polowej. Żurek będzie wydawany bezpośrednio z kuchni restauracji Tatrzańska, w pojedynczych, zafoliowanych porcjach. Będzie można go otrzymać na wynos, aby sprostać wymogom reżimu sanitarnego. Chleb do żurku, tradycyjnie, zapewni piekarnia Strusinianka. Przypomnijmy, w tym roku podczas 30. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy pieniądze będą zbierane na zakup sprzętu dla oddziałów okulistyki dziecięcej.
Polecany artykuł:
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]