- Zbliża się czas na przygotowanie tradycyjnego piernika staropolskiego, by zdążył dojrzeć do świąt Bożego Narodzenia.
- Idealny piernik wymaga długiego leżakowania, co najmniej sześć tygodni, aby nabrać pełni smaku i aromatu.
- Sekretem miękkości jest odpowiednie przechowywanie ciasta, a z tego samego przepisu można przygotować również pierniczki.
- Dowiedz się, jak przygotować ciasto, by na Twoim świątecznym stole królował niezapomniany piernik!
Staropolski, tradycyjny piernik długodojrzewający. Bez tego ciasta wielu nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jeżeli ma się pojawić na wigilijnym stole, to właśnie jest najlepsza pora, żeby przygotować ciasto piernikowe. Nastawione teraz, do świąt będzie dojrzewać powoli, nabierając smaku i aromatu miodu, cynamonu i korzennych przypraw.
- Najlepiej go nastawić tak sześć tygodni przed Bożym Narodzeniem. Można wcześniej, im dłużej tym lepiej. Trzymamy go w chłodnym miejscu, w szklanym naczyniu, w lodówce wiadomo, przykryty i im dłużej, tym on jest potem mięciutki, nie twardy, bo czasem właśnie jak tak robimy z dziećmi takie małe, niby się wydaje, że upieczemy, jest miękkie, a potem nam te pierniczki twardnieją niestety. A tu nie ma możliwości, żeby ciasto było twarde, więc polecam. Taki piernik tradycyjny przekładamy pachnącymi powidłami, które teraz robimy. Kroimy piernik na dwie, na trzy, albo pieczemy ze trzy blaty i przekładamy właśnie tym powidłem. Możemy oblać czekoladą po wierzchu, polewą czekoladową, co kto lubi. Możemy w różny sposób ozdobić. Na pewno będzie królował na stole świątecznym – przekonuje Małgorzata Zapart ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Pełna Chata w Szczepanowicach.
Panie ze Stowarzyszenia już zakasały rękawy. Przygotowują ciasto na pierniki, które tuż przed Bożym Narodzeniem będzie można kupować podczas tradycyjnego kiermaszu. Słodzony miodem niezmiennie cieszy się sporą popularnością i jest jednym z ulubionych świątecznych specjałów. Jak się okazuje, z tego samego ciasta można też przygotować małe pierniczki:
Polecany artykuł:
- Można je upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym szklanym naczyniu i one długo, długo utrzymują swoją świeżość. Ten przepis na piernik długodojrzewający, naprawdę pierniki z niego wychodzą idealne. Nastawiamy w listopadzie, żeby rzeczywiście to przeszło, żeby było te sześć tygodni, ale można nawet wcześniej, im dłużej, tym lepiej. Ciasto jest fantastyczne. Ja nawet po świętach robiłam, wiem, że nastawiłam dwa razy. No i też pieczemy troszeczkę wcześniej przed świętami. Jest idealne – przyznaje Barbara Kłósek, prezes Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich Pełna Chata w Szczepanowicach.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]