Będą promować najlepsze sery z Małopolski w Tarnowie
Wielka gratka dla amatorów zdrowej i ekologicznej żywności produkowanej w regionie tarnowskim szykuje się w najbliższą niedzielę, 24 lipca na ulicy Giełdowej 15 w Tarnowie. Odbędzie się tam szczególna odsłona Targu Regionalnego. Tak jak do tej pory będzie można zaopatrzyć się w świeże warzywa i owoce oraz uzupełnić spiżarnię o pyszne przetwory, a nawet wina.
Pojawią się wystawcy z miodami, konfiturami, wędlinami, olejami, chlebami, nabiałem, naturalnymi kosmetykami, winami, sokami, warzywami i owocami. Dodatkowo będzie można spróbować i kupić najlepsze sery w Małopolsce. Zaprezentują je uczestnicy specjalnych warsztatów serowarskich, które odbywały się w tym roku. Przygotowano zarówno sery podpuszczkowe, jak i bundz, oscypki, a nawet halloumi i fetę. Łączy je to, że wszystkie pochodzą od krów ras "polska czerwona" i "polska czerwono-biała" charakterystycznych dla Małopolski.
Dla przybyłych na Targ Regionalny gości przygotowano liczne atrakcje. Odbędą się:
- Degustacje serów,
- Degustacja wędlin,
- Sprzedaż serów i naturalnych, zdrowych produktów/żywności od lokalnych producentów,
- Konkursy z nagrodami finansowymi:
- Konkurs na najbardziej profesjonalnego serowara (nagroda 1500 zł),
- Konkurs dla osób głosujących – losowanie (nagroda bon 500 zł),
- Konkurs plastyczny dla dzieci (w godzinach 11-12) – losowanie (nagroda bon 500 zł)
- Dla dzieci: zjeżdżalnia, maskotki i słodkości.
- Dlaczego zrobiliśmy te warsztaty? Dlaczego teraz promujemy na Targu Regionalnym ten ser? Otóż chodzi o promowanie serów z mleka krów ras zachowawczych. Mowa tu o krowach ras "polska czerwona" i "polska czerwono-biała". Ona w 90 procentach występuje tylko na terenie Małopolski. Mleko tych krów jest dużo bardziej bogate w składniki odżywcze, jest bardziej wartościowe, tymczasem trafiając do mleczarni jest zlewane z innym mlekiem i jego walory nie są w pełni wykorzystywane. Dlatego zaprosiliśmy wspólnie z Instytutem Zootechniki w Balicach hodowców tych krów do nauczenia się produkcji sera z ich mleka. Niech nie oddają całego mleka do mleczarni, ale zachowają część jego walorów w pysznych serach - podkreśla Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
Dodajmy, że wydarzenie promujące sery z mleka krów ras zachowawczych podczas Targu Regionalnego zorganizowane zostanie w ramach operacji pod nazwą „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Organizatorzy zapraszają w niedzielę, 24 lipca na ul. Giełdową 15 w Tarnowie (obok „Placu Targowego Chyszów”) w godzinach 9:00-15:00.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]!