Najważniejsze jest planowanie. Przed wyjściem koniecznie trzeba zrobić listę potrzebnych rzeczy, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie chodzić między półkami. Warto się zastanowić co będzie nam potrzebne, aby nie chodzić po kilka razy w te miejsca. Na zakupy najlepiej pojechać własnym samochodem lub pieszo. Przed wejściem do sklepu ubieramy rękawiczki. Po ich założeniu nie dotykamy okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu należy umyć ręce.
W sklepie poza rękawiczkami warto mieć ze sobą swój koszyk lub torbę na zakupy oraz płyn antybakteryjny. Korzystając ze sklepowego koszyka czy wózka nie mamy pewności, że nie ma na nich wirusa. Jeśli podczas zakupów dotykasz np. uchwytów do chłodni po wyjściu ze sklepu zdezynfekuj ręce płynem. Po powrocie do domu koniecznie trzeba umyć warzywa i owoce. Folię i opakowania z jedzenia dobrze będzie zdjąć i wyrzucić. Po wszystkim - MYJEMY RĘCE.
Podczas zakupów i stojąc w kolejce do kasy zachowaj dystans do innych osób. Minimum 2 metry. Dotyczy to nie tylko innych klientów, ale również pracowników. Trzeba też mieć świadomość że ekrany kas samoobsługowych, czy klawiatury do wpisywania kodu PIN to najbardziej brudne i newralgiczne miejsca. Jeśli nie możesz wstukiwać liczb kostką palca (mniejsza szansa, że w ten sposób dotkniesz twarzy brudną częścią ręki), to warto mieć ze sobą płyn antybakteryjny i po wyjściu ze sklepu go użyć.
Od 1 kwietnia obowiązuje zasada, że do każdego sklepu (zarówno małego, jak i wielkopowierzchniowego), a także do każdego lokalu usługowego może wejść maksymalnie trzy razy tyle osób, ile jest kas. Jeśli w sklepie jest 5 kas, to może w nim przebywać jednocześnie 15 klientów. Podobnie, na targu czy bazarku może przebywać trzy razy tyle klientów, ile jest stoisk. Jeśli na bazarze jest 20 stoisk, to może tu przebywać 60 klientów.