Marcin Kostrzewa

i

Autor: Justyna Świderska Marcin Kostrzewa

Boże Narodzenie 2024

Piernik Tarnowski i smaki regionu – Bożonarodzeniowe Jarmarki enoTarnowskie

2024-12-17 15:27

Bez tego przysmaku trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie. Od tego roku również Tarnów, wzorem Torunia czy Wrocławia, ma swój Piernik Tarnowski. Obok innych produktów lokalnych, będzie on gościł na stoiskach Bożonarodzeniowych Jarmarków, które w ten weekend, 21 i 22 grudnia 2024, odbędą się w kilku gminach powiatu tarnowskiego.

Piernik Tarnowski ma być nową atrakcją kulinarną i pamiątką turystyczną z miasta nad Białą. Odtworzoną na bazie starych przepisów recepturę, wzbogacono lokalną śliwką i tarninówką. Smakołyk powstał po blisko roku prac. Przepis, w oparciu o tradycje cukiernicze regionu tarnowskiego, opracował Szef Kuchni Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE - Marcin Kostrzewa. Nie było to proste zadanie, bo nie zachowały się żadne historyczne źródła. O tym, że Tarnów też miał niegdyś swój piernik świadczą między innymi reklamy w starych czasopismach. Jedną z głównych Fabryk Piernika w Tarnowie była Manufaktura Hermana Izraelowicza mieszcząca się przy ul. Wałowej.

POSŁUCHAJ: mówi Marcin Kostrzewa, kucharz projektu EnoTarnowskie

- Opieraliśmy się na recepturach i przepisach, jakie gościły w domowych kuchniach w dawnych czasach, a które przetrwały do teraz. Do naszego piernika zostały dodane produkty, z których nasz region słynie. Mamy tutaj śliwkę wędzoną, gotowaną przez cztery dni, żeby powstały powidła, i mamy też tarninówkę. Co ciekawe, w naszym Pierniku Tarnowskim nie ma cukru, więc jest dietetyczny. Wypiek zadebiutował 10 listopada na Wielkich Tarnowskich Dionizjach i od razu posmakował mieszkańcom. Teraz, kolejna porcja ciasta leżakuje, czekając na Boże Narodzenie – mówi Szef Kuchni enoTARNOWSKIE, Marcin Kostrzewa.

Lubelskie. Jarmark Bożonarodzeniowy 2024 na Zamku w Janowcu

Tymczasem przed nami Boże Narodzenie. Marcin Kostrzewa nie wyobraża sobie tego czasu bez zapachu korzennych przypraw i tradycyjnego piernika oraz bez karpia, który tradycyjnie gości na wigilijnych stołach Polaków. Często jednak rezygnujemy z przyrządzania tej ryby, ze względu na dużą liczbę ości i smak, który nie jest idealny. Kucharz marki enoTarnowskie podpowiada:

- Warto kupić rybę, która wcześniej jest odławiana i przenoszona do czystej wody. Dzięki temu mięso będzie przefiltrowane, delikatniejsze i nie będzie w nim czuć tak zwanego „mułu”, o czym często mówią konsumenci. Na trzy dni przed smażeniem można rybę namoczyć w mleku trzymając ją w lodówce, a później usmażyć na klarowanym masle z cebulką – podpowiada specjalista.

Okazją do rozmów o tradycjach kulinarnych, ale również do skosztowania świątecznych przysmaków, będą Bożonarodzeniowe Jarmarki, na które enoTarnowskie zaprasza już w nadchodzący weekend. W sobotę i niedzielę, 21 i 22 grudnia, stoiska wystawców staną na Rynku w Tarnowie, ale również w Ryglicach, Pleśnej i Ciężkowicach. Obok serów, chlebów, win czy miodów będziecie mogli także skosztować Piernika Tarnowskiego. W Ryglicach impreza startuje w sobotę o 15:00, a w Tarnowie o 16:00. Z kolei w niedzielę Jarmark w Ciężkowicach rozpocznie się o 13:00, a w Pleśnej stoiska zostaną otwarte o 15:00.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]

Najlepsze teksty Babki Zielarki z “Rancza” - dokończysz je? Spróbuj w quizie!
Pytanie 1 z 10
Dokończ cytat: "Taki ty zdrowy jak ja..."