Piernik Tarnowski ma być nową atrakcją kulinarną i pamiątką turystyczną z miasta nad Białą. Odtworzoną na bazie starych przepisów recepturę, wzbogacono lokalną śliwką i tarninówką. Smakołyk powstał po blisko roku prac. Przepis, w oparciu o tradycje cukiernicze regionu tarnowskiego, opracował Szef Kuchni Polskiej Marki Turystycznej enoTARNOWSKIE - Marcin Kostrzewa. Nie było to proste zadanie, bo nie zachowały się żadne historyczne źródła. O tym, że Tarnów też miał niegdyś swój piernik świadczą między innymi reklamy w starych czasopismach. Jedną z głównych Fabryk Piernika w Tarnowie była Manufaktura Hermana Izraelowicza mieszcząca się przy ul. Wałowej.
Polecany artykuł:
- Opieraliśmy się na recepturach i przepisach, jakie gościły w domowych kuchniach w dawnych czasach, a które przetrwały do teraz. Do naszego piernika zostały dodane produkty, z których nasz region słynie. Mamy tutaj śliwkę wędzoną, gotowaną przez cztery dni, żeby powstały powidła, i mamy też tarninówkę. Co ciekawe, w naszym Pierniku Tarnowskim nie ma cukru, więc jest dietetyczny. Wypiek zadebiutował 10 listopada na Wielkich Tarnowskich Dionizjach i od razu posmakował mieszkańcom. Teraz, kolejna porcja ciasta leżakuje, czekając na Boże Narodzenie – mówi Szef Kuchni enoTARNOWSKIE, Marcin Kostrzewa.
Tymczasem przed nami Boże Narodzenie. Marcin Kostrzewa nie wyobraża sobie tego czasu bez zapachu korzennych przypraw i tradycyjnego piernika oraz bez karpia, który tradycyjnie gości na wigilijnych stołach Polaków. Często jednak rezygnujemy z przyrządzania tej ryby, ze względu na dużą liczbę ości i smak, który nie jest idealny. Kucharz marki enoTarnowskie podpowiada:
- Warto kupić rybę, która wcześniej jest odławiana i przenoszona do czystej wody. Dzięki temu mięso będzie przefiltrowane, delikatniejsze i nie będzie w nim czuć tak zwanego „mułu”, o czym często mówią konsumenci. Na trzy dni przed smażeniem można rybę namoczyć w mleku trzymając ją w lodówce, a później usmażyć na klarowanym masle z cebulką – podpowiada specjalista.
Okazją do rozmów o tradycjach kulinarnych, ale również do skosztowania świątecznych przysmaków, będą Bożonarodzeniowe Jarmarki, na które enoTarnowskie zaprasza już w nadchodzący weekend. W sobotę i niedzielę, 21 i 22 grudnia, stoiska wystawców staną na Rynku w Tarnowie, ale również w Ryglicach, Pleśnej i Ciężkowicach. Obok serów, chlebów, win czy miodów będziecie mogli także skosztować Piernika Tarnowskiego. W Ryglicach impreza startuje w sobotę o 15:00, a w Tarnowie o 16:00. Z kolei w niedzielę Jarmark w Ciężkowicach rozpocznie się o 13:00, a w Pleśnej stoiska zostaną otwarte o 15:00.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]