Przetwory

i

Autor: jarmoluk/Pixabay/cc0 Rolnicy nauczą, jak robić dżemy

Jabłka, śliwki, truskawki – KOOPERATYWA rolników pomoże robić dżemy i soki

2022-09-12 9:08

Smaki lata w środku zimy - można je poczuć dzięki przetworom. Nie każdy jednak potrafi je robić. Tworzona właśnie w powiecie tarnowskim pierwsza kooperatywa rolników będzie w tym pomagać. To nowy pomysł Stowarzyszenia Grupa Od Rolnika. Dzięki dotacji kupowany jest właśnie potrzebny sprzęt.

Będą działać w kooperatywie. Taki plan mają rolnicy z regionu tarnowskiego. To pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów. Ale rolnicy chcą pomagać również tym, którzy na wieś dopiero się sprowadzili, nie mają doświadczenia i umiejętności w prowadzeniu gospodarstwa, a nie chcą marnować owoców i warzyw, które rosną na ich działkach.

- W Polsce ten temat jest nowy. Na świecie pomysł kooperatywy się sprawdza i my też chcemy spróbować. W Anglii rolnicy mają nawet własne sklepy, w których pod wspólną marką oferują nie tylko surowe owoce czy warzywa, ale również przetwory z nich. My także idziemy krok dalej i chcemy postawić na przetwórstwo oparte o lokalne produkty. Złożyliśmy wniosek do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i dostaliśmy 325 tysięcy złotych dotacji – tłumaczy Jan Czaja ze Stowarzyszenia Grupa Od Rolnika.

Od pajdy chleba ze smalcem po świeże ostrygi. Lublin gościł "Europejski Festiwal Smaku".

W projekcie uczestniczy siedmiu rolników, którzy właśnie zakładają kooperatywę spożywczą. W czterech gospodarstwach, w tym także w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, powstaną specjalistyczne kuchnie, w których przerabiane będą lokalne owoce i warzywa. Dodatkowo CPL wprowadzi możliwość korzystania z tej kuchni przez mieszkańców. Każdy chętny będzie mógł, pod okiem wykwalifikowanego personelu, przyjechać z owocami z własnego sadu i na miejscu przetworzyć je do słoików i butelek.

- Bywa tak, że ktoś dziedziczy albo kupuje dom na wsi. Nie ma doświadczenia w prowadzeniu gospodarstwa, ale rośnie u niego kilka drzew czy krzewów owocowych. Więc żeby uchronić te owoce przed zmarnowaniem, będzie można do nas przyjechać i zrobić z tych owoców przetwory. Kupujemy kocioł do produkcji dżemów i soków, dość spory, bo ma pojemność 150 litrów samego wsadu – wyjaśnia Jan Czaja.

Przetwory tworzone przez lokalnych rolników, również według starych, tradycyjnych receptur, będzie można znaleźć także w sklepach regionu. Mają trafić na półki jeszcze tej jesieni. Pomysłodawcy przekonują, że udostępniając sprzęt i wiedzę chcą edukować mieszkańców i promować wykorzystywanie, zamiast marnowania owoców.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: online@grupazpr.pl

Sprawdź, czy jesteś mistrzem ortografii. Mega trudny quiz ortograficzny!

Pytanie 1 z 10
Która wersja jest poprawna?