Jedynym wyjściem z sytuacji dla branży gastronomicznej jest sprzedaż jedzenia na wynos. Coraz więcej lokali przechodzi właśnie na taki tryb pracy żeby utrzymać się na rynku. Pomóc im stara się również miasto.
- Zachęcamy przedsiębiorców do kontaktu - mówi zastępca prezydenta Tarnowa Piotr Augustyński. Na naszej stronie internetowej gromadzimy informacje o punktach gastronomicznych, które będą sprzedawać posiłki i napoje na wynos oraz z dowozem. Przygotowujemy taką bazę. Następnie udostępnimy ją publicznie mieszkańcom Tarnowa i regionu.
Baza lokali gastronomicznych będzie publikowana na stronie Miasta Tarnowa. Tam też można znaleźć formularz zgłoszeniowy, przy pomocy którego można przekazać potrzebne potencjalnym klientom informacje.
Tymczasem służby sanitarne cały czas podkreślają - nie lekceważmy zagrożenia. Jeśli to możliwe ograniczmy wychodzenie z domu do minimum. Najważniejsza jest higiena osobista, a konkretnie częste mycie rąk. Ma to kluczowe znaczenie w prewencji zakażenia. Ręce należy myć używając mydła i wody przez co najmniej 30 sekund.