W szufladach, w pożółkłych zeszytach, a czasem na pojedynczych, skrzętnie przechowywanych kartkach. Tam drzemią przepisy na pyszne dania wigilijne, świąteczne i całoroczne. Tradycyjne receptury często przekazywane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie, a przygotowywane na ich podstawie smakołyki zachwycają biesiadników. Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej chce zebrać jak najwięcej takich tradycyjnych przepisów i udostępnić je szerokiemu gronu odbiorców.
- Takie receptury często bazują na naturalnych i bardzo zdrowych składnikach, które pochodzą z lokalnych gospodarstw, od miejscowych rolników, sadowników czy pszczelarzy. Korzystając z nich wzbogacamy nasz jadłospis, wracamy do tradycji smaków i potraw, o których nawet nie wiedzieliśmy, że istnieją, a jednocześnie dbamy o nasze kulinarne dziedzictwo – mówi Paweł Piszczek, promotor kulinarny.
Centrum Produktu Lokalnego z Rzuchowej chce stworzyć wyjątkową bazę – książkę kucharską, która na początek, jeszcze przed świętami, dostępna będzie w Internecie. Dzięki temu na ich podstawie będzie można przygotować wigilijne przysmaki. Być może w przyszłości uda się zebrane receptury wydać w formie książkowej. Jeżeli macie takie przepisy i chcecie się nimi podzielić, to należy je przesłać mailowo na adres Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, albo dostarczyć do do Centrum Informacji Turystycznej w Tarnowie.
Polecany artykuł:
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]